I'm: a caliph of Allah SWT, an ummah of RasuluLlah SAW. (:
Thursday, August 25, 2011

Hamdalah wa syukruliLlah :)

BismiLlah ar-Rahmaan ar-Raheem.

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya ..." { at-Tin ; 4 }

Dengan nama Allah yang Maha Menciptakan, ku bersyukur kepada-Mu wahai Tuhanku kerana mewujudkan dan menjadikan aku sebagai manusia di atas muka bumi-Mu ini Ya Allah. Dengan kasih sayang dan cintaMu, Kau jadikan aku sebagai seorang manusia.. sebaik-baik makhluk di antara makhluk-makhlukMu, sebagai darjat tertinggi di sisi-Mu Ya Rahman.

Lalu, apakah aku ini makhlukMu yang selalu sahaja bersyukur atas segala kurnian-kurniaan dan hadiah-hadiah yang Kau datangkan kepadaku selama Kau pinjamkan helaan nafas untuk aku menikmati kejadianMu dan alamat-alamat kebesaranMu? Lalu.. apakah aku ini makhluk yang mengecewakanMu dalam amalan dan tindakanku selama meniti hari-hari yang Engkau hadiahkan, melupakanMu selama kerdipan-kerdipan mataku bergerak?

Allah, aku ini hambaMu. Kerdil, hina dina, banyak lemahku, sering khilafku terbuat. Maka ya Allah, tiada lain dalam hari-hariku melainkan aku meminta dariMu sebanyak-banyaknya keampunan dan kasih-sayangMu. Ku mohon dariMu Ya Syakuur, jadikan aku manusia bersyukur. Jadikanlah aku manusia yang sangat banyak bersyukur, dalam susahku mahupun senangku, dalam miskinku mahupun kayaku, dalam dukaku mahupun bahagiaku. Ya Qawwiy, kuatkan aku pada jalan redhaMu. Kuatkan aku menghadapi semua mehnah dan tribulasi hidup yang memanjang dan tak bertepian. Kuatkan hati dan jasadku untuk menterjemahkan syukurKu dalam setiap keadaan yang Kau berikan. Sungguh ya Allah, ku tahu semuanya tersembunyi seribu satu makna tersirat dan tersurat yang Engkau mahu hadiahkan kepadaku, hamba dini ini.

"Jika kamu menghitung-menghitung nikmat Allah, niscaya kamu tidak akan dapat menentukan jumlahnya (menghitungnya). Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang" { an-Nahl ;18 }

Ya Khaliqul 'Azim, golongkanlah aku ke dalam golongan manusia yang tahu menilai hadiah-hadiahmu. Aku mohon ya Allah, jadikan aku manusia yang faham asalku diciptakan. Wahai Yang Maha Membolak-balikkan hati, Kau tetapkan hatiku atas jalan agama-mu serta ketaatan dan kelazatan beribadah kepada-Mu. Jadikanlah aku manusia berjiwa hamba, hamba yang selalu merasai kebaikan Tuannya dan mensyukuri kasih dan cinta Tuannya. Ku mohon lagi buat kesekian kalinya, jadikanlah aku seorang hamba yang indah dan cantik di pandangan-Mu, Tuanku.

Ku ingin sekali menjadi makhluk terbaik, sepertimana firmanMu dalam kitab cintaku. Jauhkan aku dari futur, rapatkan aku kepada syukur. Aku mohon..

Sedikit sekali dari hamba-hambaKu yang bersyukur” {as-Saba' ; 13} .

***

Sangat rindu pada tarbiyyah Abah. Dia Murabbi terpilih dan tak akan terganti, moga segala curahan ilmu dan pengorbanan dinilai tinggi di sisi Yang Maha Kaya. Moga Allayarham tenang dan bahagia bersama para solehin di samping Pencipta. Angah kasih dan rindu Abah sangat-sangat. Ramadhan ini mencicipkan sejuta ingatan dan doa untuk Abah. Al-Fatihah...

Abah, inspirasi dan kekuatanku. Mak pasti lebih sangat rindukan Abah berbanding anak-anak, kan Mak. Moga Allah kuatkan Mak. Anak-anak Mak selalu ada di sisi Mak, biizniLlah. :)

No comments:

Post a Comment